Poliittinen kesäteatteri ja puskafarssi

En tiedä vieläkään, mikä seuraavista jättää paskimman maun suuhuni.

1. Persujen nuivan siiven masinoima vallankaappaus puolueessa ja siitä seuraava puolueen linjan kääntyminen halla-aholaiseen suuntaan – joka tullee keräämään puolueaktiiveihin ja äänestäjiin lisää "tietynlaista" ainesta.

2. Soinilaisten paskantaminen demokratian, etenkin puolueen sisäisen demokraattisen päätöksenteon, mutta myös parlamentaarisen demokratian päälle. En näe, että soinilaisilla on minkäänlaista mandaattia viime eduskuntavaaleista toimia "hallituspuolueena" ja massaloikkaus kertoo tasan tarkkaan sen, mitä he ajattelevat puoluekokouksensa äänestystuloksista.

3. Sipilän ja Orpon valtapeli omien kärkihankkeittensa ajamiseksi ja soinilaisen ryhmän lellittely sekä "apupuolueeksi" hallitustoimintaan hyväksyminen – ja tähän liittyen toki se poliittinen kesäteatteri, mitä kesti pari päivää. Kyseessä EI OLE arvokeskustelu, onhan mm. ministeri Terho pitkin kevättä vakuutellut puolueväelle, ettei hän eroa linjaltaan eikä arvoiltaan lainkaan Halla-ahosta tai puolueohjelmasta. Kyse on vain siitä, että Sipilä ja Orpo halusivat pitää kiinni "takuumies" Soinista. Mikä tämä takuu on? Se, ettei Soini tai puolueensa puutu isojen poikien leikkeihin, kunhan saa istua ministeriaudin takapenkillä vielä kaksi vuotta.

Kolmekin siinä on.

 

… — …

Nukuin yön yli.

… — …

 

Olen ajatellut, kas kummaa.

Halla-aholaisten "vallankaappaus" oli puoluedemokraattista kampanjointia ja päätöksentekoa ja sellaisenaan oikein onnistunut. Paitsi että poliittinen osaamattomuus haisee kauas, vanhan puoluejohdon käsittely ja sitouttaminen uuteen johtoon ja linjaan epäonnistui täysin.

Halla-ahohan ei ole mikään ulkopuolelta tulija puolue-eliittiin. Pitää muistaa se, että hän on kuitenkin ollut jo pitkään persujen MEPpi, ja sellaisena täysin hyväksytty puolueen toimintaan ja linjauksiin. Selittely siitä, miten yhden henkilön valinta voisi johtaa puolueen hajoamiseen, tuntuu varsin keksityltä.

Soinilaisten reaktio koko puheenjohtajiston vaihtamiseen kuuluu myös demokratiaan. Tietysti heillä on oikeus tehdä omat johtopäätöksensä valintojen jälkeen. Kuitenkin, jos soinilaisilla oli tiedossa mahdollisuus jatkaa hallituksessa, haisee teko niin laskelmoidulta, että oksettaa. Sillä, että loikkarit kaappaavat vallan takaisin entiseltä puolueeltaan vastoin äänestäjien tahtoa, ei ole demokratian kanssa enää mitään tekemistä. Eduskuntavaaleissa äänestäjät antoivat valta-aseman Perussuomalaiselle puolueelle, puoluekokouksessa äänestäjät antoivat valta-aseman puolueen nuiville.

Sipilä ja Orpo taas. Ei, ei näin. Se, että (noin) 20 takinkääntäjää pääsevät nyt käyttämään hallituksessa apupuolueelle tipahtavia vallan murusia erottuaan eduskunnan toiseksi suurimmasta eduskuntaryhmästä ei muistuta edes etäisesti demokraattista päätöksentekoa.
En sitä kyllä jaksa edes odottaa hallitukseltamme.

Kisassa sijoittuu siis huonoiten Soini ja hännystelijänsä toimimalla kaikkia mahdollisia äänestystuloksia vastaan. Seuraavan sijan jakavat Sipilä ja Orpo poliittisesta kähminnästä ja kesäteatterista. Neljännen sijan ilman lämmintä kädenpuristusta saavuttaa Halla-aho ja perusnuivat, jotka ovat olleet lähinnä pelkästään osaamattomia.

MikaHekkanen
Sitoutumaton Oulu

Oululainen humanististen tieteitten opiskelija, jolla on sanottavaa kulttuurista, politiikasta ja joskus vähän muustakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu