MikaHekkanen Aiheen vieressä on aina tilaa

Myytinmurtoja äänestämisestä

Kokosin muutamia yleisiä mielipiteitä siitä, miksi äänestäminen ei kannata ja vastaan tässä niihin.

 

Minun yhdellä äänelläni ei ole kuitenkaan mitään vaikutusta.

Tämä on aivan totta esimerkiksi presidentinvaalissa, jossa ehdokas voi saada jopa miljoonia ääniä. Kuntavaalit ovat kuitenkin lähidemokratian perusta ja niissä on mukana merkittävän paljon ehdokkaita kunnan äänioikeutettujen määrään nähden. Jo pienellä äänimäärällä on merkitystä jokaiselle ehdokkaalle ja jokaiselle vaalilistalle. Lisäksi mitä pienemmässä kunnassa olet äänioikeutettuna, sitä suurempi on sinun yhden äänesi vaikutusvalta. Oulunkin kokoisessa kaupungissa, jossa on noin 150000 äänioikeutettua, on sadan äänen tulos ehdokkaalle merkityksellinen – joten voit sen mukaan arvioida, onko oma äänesi tarpeellinen.

Lisäksi äänestämättä jättämällä annat oman vaikutusvaltasi heille, jotka uskovat oman äänensä vaikuttavan. Parhaiten liikkeellä ovat konservatiiviset nuoruutensa ohittaneet äänestäjät, jotka kannattavat perinteisiä suuria puolueita. Jos haluat, että Kokoomus, Keskusta ja SDP jatkavat pitkään jatkunutta valtapolitiikkaansa, teet heidät tyytyväiseksi jättämättä äänestämättä vaihtoehtoja.

 

Oma ehdokkaani ei kuitenkaan pääse läpi, eikä yksikään ehdokas ajattele just kuin minä kaikista asioista

Kuntavaalit eivät ole henkilövaalit, vaikka monelta taholta halutaankin tuota mielikuvaa äänestäjille iskostaa. Ääni menee ensisijaisesti puolueelle tai vaalilistalle, ja vasta sen jälkeen henkilökohtaisella äänimäärällä on merkitystä. Älä siis ajattele henkilöä, ajattele puolueita ja niitten poliittisia tavoitteita.

On jotakuinkin mahdotonta löytää muutenkaan ehdokasta, jonka kanssa olisi aivan kaikesta samaa mieltä, eikä yhden yksityiskohdan kannata tyrmätä äänestyspäätöstä – mikäli tämä yksityiskohta ei ole kynnyskysymys, kerrassaan mahdottomuus.

Jos et löydä ehdokasta, joka ajaisi sinulle kaikkia merkityksellisiä asioita, niin miksi et ole itse ehdolla?

 

Netissä ei voi äänestää

Olen hyvin iloinen siitä, että nettiäänestysluvalle pitää olla vahvat perusteet. En halua, että nettiäänestyksen mukana kotona äänestämisellä menetetään vaalisalaisuus ja pahimmassa tapauksessa äänestystilanteen turvallisuus.

Kuviteltu tilanne: kotiväkivallan uhan alla ihminen joutuu äänestyskoneen ja nyrkin väliin. Ei näin.

 

Äänestyspaikalle ei jaksa raahautua

Äänestämisestä on pyritty tekemään mahdollisimman joustavaa. Nyt kuntavaaleissa on kuusi ennakkoäänestyspäivää ja ennakkoäänen saattoi kotipaikallani antaa parissa minuutissa yhdessä kauppa-, apteekki- ja postikäynnin kanssa. Äänestyspaikkoja on niin lukuisia, ettei jonojakaan tarvi oikeasti pelätä.

 

On vain huonoja ehdokkaita, omia asioitaan ne ehdokkaat ja valitut vain ajavat

On vaikea kuvitella, että jokainen ehdokas on ”huono”, sen verran laaja on puolueitten poliittisten ohjelmien sekä ehdokkaitten mielipiteitten kirjo. Olisiko joku kuitenkin vähemmän huono vaihtoehto kuin joku toinen?

On toki totta, että puolueet sekä ehdokkaat ajavat omien sidosryhmiensä etuja. Eikö tällöin kannata selvittää, mikä puolue ajaa juuri sellaisen ryhmän etuja, johon itse koet kuuluvasi?

 

Äänestyslippu on hukassa enkä tiedä missä äänestyspaikka on

Siinä ajassa, mikä tämän tekosyyn kirjoittamiseen kuluu, ehtii ottaa selville sen, missä äänestyspaikka on. Eikä siellä mitään äänestyslippua, tai siis ilmoitusta äänioikeudesta, tarvitse. Ajokortti riittää, samoin melkoisen moni muu henkilöllisyyden todistava paperin tai muovin palanen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Juuri näin se menee. Suomalainen vain vähättelee aina ja kaikkea, jopa itseään, vaikka mitään syytä ei ole! Olkaamme suoraselkäisesti arvojemme takana, eikä antauduta tahdottomiksi ja manipuloitaviksi zombeiksi.

Toimituksen poiminnat