MikaHekkanen Aiheen vieressä on aina tilaa

Lasten ja nuorten harrastustakuu

”[H]arrastustakuu”, eli se, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus vähintään yhteen itselle mieluiseen harrastukseen. Kauniita sanoja Sanni Grahn-Laasoselta, mutta miksi hän nostaa samassa kirjoituksessa esille niin vapaaehtois- kuin talkootyöt? Kokoomuksen korulauseet tarkoittavat siis sitä, että jonkun muun pitää tehdä hanttihommat ilman korvausta, pelkästään siitä ilosta, että lapsella on mahdollisuus harrastukseen.

Tietysti haluan, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen mieluiseen harrastukseen. Mielekäs ohjattu tekeminen pitää nuorukaisen mukana yhteisessä toiminnassa, syrjäytymisen vaaraa vähentäen, koulutyönsä lisäksi. Kiinnostava harrastus voi lisäksi ohjata häntä oikeisiin valintoihin elämässä.

Ohjatut harrastukset maksavat, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Erityisesti liikuntaharrastukset voivat olla lapsen vanhempien kukkarolle hyvin rasittavia, vaikka usein talkootöillä kustannuksia pyritäänkin pienentämään. Myös taideaineitten harrastaminen maksaa: kuvataiteitten tarvikkeet ja työkalut, käsityötarvikkeet, soittimet – kaikki maksavat. Teatteriin ja ilmaisutaitoonkin liittyvät harrastukset vaativat rahaa viimeistään esityksien valmistelussa.

Edellisten lisäksi kustannuksia syntyy toki ohjaajan palkasta sekä harrastustiloista.

Mitä kuntatasolla voidaan tehdä, kun emme voi odottaa, että maksulliset, kuten urheiluseurassa ohjatut, harrastukset eivät ole kaikkien tavoitettavissa? Kunta voi mielestäni osallistua tilojen ja ohjaajien kautta. Useat liikuntapaikat ovat kaikkien käytössä ja taito- sekä taideaineitten järjestämiseen löytyy varmasti tiloja kunnan rakennuksista kuten kouluilta. Oman nuoruuteni bändien treenitiloina toimivat niin nuorisotilojen pommisuoja, erinäiset koulut ja nuorisoseurojen talot. Tiloja löytyy, kunhan on tahtoa käyttää niitä ja antaa käytettäväksi. Tiloja suuremmat kustannukset syntyvät harrastusten ohjaamisesta: nuoriso-ohjaajia, liikunnanohjaajia ja taito- sekä taideaineitten opettajia tarvitaan, jotta jokaisella on oikeasti mahdollisuus vähintään tuohon yhteen harrastukseen.

Mutta sehän on kallista? Ei, ei se ole. Syrjäytymistäkin ehkäisevä nuorisotyö vähentää kunnan tulevia kustannuksia, nuoriin sijoitettu euro maksaa itsensä helposti takaisin myöhemmin.

Mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle, myös varattomista oloista tuleville, se yksi mielenkiintoinen harrastus olemme luomassa tuleville sukupolville tasa-arvoisia lähtökohtia heidän kasvamiselleen ja aikuistumiselleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat