MikaHekkanen Aiheen vieressä on aina tilaa

EK:lle kuu taivaalta

Nyt ahdistaa toden teolla. Luin EK:n toimenpide-ehdotukset läpi. Kun kävin EK:n kuntarankingtilaisuudessa, halusin olla kovasti samaa mieltä puhujien kanssa yritysten toiminnan parantamisesta ja työllisyyden paranemisesta kasvuyritysten kautta.

Mutta nämä ehdotukset saavat minut suuttumaan.

Mitä EK sitten haluaa?
- virtaviivaistaa kaavoitusta, saada siis päätösvalta enemmän yrityksille ja pois kunnilta ja kuntalaisilta
- kannustinloukkujen purkamista mm. työn verotusta keventämällä ja asumistuen tasoa pienentämällä
- koska yritykset ovat leikanneet kovalla kädellä omista T&K-hankkeistaan, pitää julkisen sektorin rahoittaa heidän T&K:nsä
- yliopistojen, tutkimuslaitosten ja ammattikorkeakoulujen pitää toimia aktiivisesti talouskasvun eteen

Karuja ehdotuksia. Kolmea listaamaani kohtaa en edes kommentoi, pelkästään neljättä joka VOI kuulostaa järkevältä sitä purkamatta.

Yliopistojen ja muitten tieteelliseen tutkimukseen kykenevien instanssien valjastaminen nopean tähtäimen teknistaloudellisiin hankkeisiin hajottaa perustutkimuksen teon ja rapauttaa tiedeyhteisön yleissivistävyyttä. Perustutkimus, uusien alojen tutkiminen on hidasta: yhden uutta tietoa luovan väitöksen tekeminen on vuosia kestävän työn tulosta ja uuden tiedon soveltaminen ja jopa taloudellinen hyödyntäminen ei voi olla ensimmäisenä määräävä tekijä tutkimuksen teolle. Mikäli yksityissektori tarvitsee nopeasti uutta tietoa tarkkaan määrätyllä alalla, on se helpointa järjestää omana tutkimusprojektinaan eikä tieteen tekemisen julkisilla resursseilla.
Tiedeyhteisön tehtävänä on kasvattaa myös uusia, monelta kannalta oman tiedealansa ymmärtäviä, asiantuntijoita ja tutkijoita. Tiedeyhteisön suitsiminen tarkkoihin talouskasvuun pyrkiviin projekteihin, joilla on tiukat aihe- ja aikatauluraamit, vähentää yhteisön mahdollisuutta katsoa omaa alaansa ja tutkimuskohdettaan laveammin kuin mitä tietty teknistaloudellinen projekti haluaa.

Tässä linkki EK:n ehdotuksiin: https://ek.fi/wp-content/uploads/Mediainfo-puolivalitarkastelu_FINAL_ok.pdf

ps. Lukekaa Jules Vernen mainio, jo yli satavuotias, teos Pariisi 1900-luvulla. Se kertoo näistä samoista tieteen ja taiteen monialaisista tavoitteista ja teknistaloudellisen hegemonian peloista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onneksi EK:n jutuista ei enää tarvi välittää sen pelattua itsensä ulos sopimuskuvioista. Julistaminen samaa mantraa, jossa mitään ongelmia tai muutoksen tarvetta ei ole yrityksillä itsellään.

Toimituksen poiminnat